De kerncentrales van onze cellen:

Mitochondriën en hun cruciale rol in gezondheid en welzijn

Waarom zijn mitochondriën zo cruciaal?

Mitochondriën, kleine organellen in onze cellen, zijn wellicht de meest essentiële onderdelen van ons lichaam. Ze fungeren als de energiecentrales, die voedingsstoffen omzetten in bruikbare energie in de vorm van ATP. Deze energie is nodig voor al onze lichaamsfuncties, van het samentrekken van spieren tot het denken en ademen. Maar er wordt steeds meer duidelijk dat deze cruciale onderdelen van de cel veel meer doen dan alleen energieproductie!

Mitochondriën: meer dan energiefabriek

Naast energieproductie spelen mitochondriën een cruciale rol in diverse andere processen, waaronder:

  • Hormoonvorming: Belangrijke hormonen, zoals oa. testosteron, oestrogeen en cortisol, zijn afhankelijk van de pregnenolone geproduceerd in mitochondriën.
  • Celdood: Mitochondriën controleren de celdood, een cruciaal proces voor het verwijderen van beschadigde cellen en het voorkomen van kanker.
  • Immuunsysteem: Mitochondriën helpen bij de bestrijding van infecties door immuuncellen te activeren.
  • Celcommunicatie: Door middel van diverse signalerings- en communicatienetwerken stellen ze cellen in staat om te reageren op veranderende omstandigheden en met elkaar te communiceren. Deze communicatie is cruciaal voor de coördinatie van cellulaire processen en de handhaving van homeostase op celniveau, maar ook voor het hele organisme.

Een erfenis van bacteriën

Mitochondriën hebben een opmerkelijke en complexe evolutionaire geschiedenis. Deze essentiële organellen zijn ontstaan uit bacteriën die ongeveer 1,5 tot 2 miljard jaar geleden een symbiotische relatie aangingen met vroege eukaryotische cellen, onze verre voorouders. Deze theorie, bekend als de endosymbiose-theorie, biedt inzicht in de unieke eigenschappen van mitochondriën.

Hun bacteriële oorsprong verklaart verschillende fascinerende kenmerken. Ten eerste bevatten mitochondriën hun eigen circulaire DNA, dat sterk lijkt op het DNA van bacteriën, wat een opvallend contrast vormt met het lineaire DNA dat in de celkern te vinden is. Daarnaast hebben mitochondriën een dubbele membraanstructuur, vergelijkbaar met die van veel bacteriën, wat bijdraagt aan hun unieke vorm en functie. Intrigerend is ook dat mitochondriën zich onafhankelijk van de cel delen door een proces dat lijkt op bacteriële celdeling.

Mogelijke communicatie tussen mitochondriën en ons eigen microbioom!

Recente onderzoeken onthullen bovendien dat mitochondriën mogelijk nog steeds kunnen ‘communiceren’ met de bacteriën die zich op onze huid en in onze darmen bevinden. Dit wijst op een diepgaande evolutionaire verbondenheid tussen deze organismen. Mitochondriën en darmbacteriën produceren bijvoorbeeld vergelijkbare signaalmoleculen, en er zijn aanwijzingen dat de activiteit van mitochondriën beïnvloed kan worden door de samenstelling van ons microbioom. Bovendien kunnen bepaalde metabolieten die door bacteriën worden geproduceerd, direct invloed uitoefenen op de functie van mitochondriën.

De paradigma verschuiving:
van zoeken in het DNA, naar kijken naar de mitochondriën

In de afgelopen 20 jaar heeft de wetenschappelijke gemeenschap een toenemende interesse getoond in de rol van mitochondriën bij gezondheid en ziekte. Steeds meer onderzoekers richten zich op het ontrafelen van de complexe relatie tussen functionele en dysfunctionele mitochondriën en hun impact op ons welzijn. De groeiende bewijslast suggereert dat de invloed van mitochondriën op onze gezondheid veel verder reikt dan eerder werd aangenomen.

Drie cruciale factoren blijken van bijzonder belang te zijn: de kwantiteit van mitochondriën in onze cellen, hun efficiëntie in energieproductie, en de mate waarin mutaties in het mitochondriële DNA optreden. Verrassend genoeg wijst recent onderzoek erop dat deze mitochondriële factoren mogelijk een grotere rol spelen bij het ontstaan en verloop van ziekten dan eerder werd gedacht op basis van mutaties in ons DNA in de celkern alleen.

Deze inzichten openen nieuwe perspectieven voor het begrijpen van complexe aandoeningen, van neurodegeneratieve ziekten tot metabole stoornissen. Bovendien bieden ze potentiële aanknopingspunten voor innovatieve behandelstrategieën die zich richten op het verbeteren van mitochondriële functie, wat een paradigmaverschuiving in de geneeskunde zou kunnen betekenen. 

Wetenschappelijk bewijs voor de rol van mitochondriën in diverse ziekten:

Wetenschappelijk bewijs voor de rol van mitochondriën in diverse ziekten:

  • Neurodegeneratieve ziekten: Studies tonen aan dat mitochondriale schade en verminderde ATP-productie een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van Alzheimer, Parkinson en Huntington. (DNA repair, 2008; Mitochondrion, 2023)

Analemma water en verhoogde ATP-niveaus

Een klinische studie met Aǹalemma water toonde een significante toename van ATP-niveaus in het bloed van volwassenen. Dit suggereert dat Aǹalemma water de mitochondriale functie kan verbeteren, wat kan leiden tot verhoogde energie, betere inter- en extra-cellulaire communicatie, activatie van immuunsysteem en een verminderd risico op leeftijdsgerelateerde ziekten.

Conclusie:

Mitochondriën zijn onmisbare organellen die niet alleen fungeren als energiecentrales, maar ook een cruciale rol spelen in diverse vitale processen binnen ons lichaam. Hun veelzijdigheid onderstreept het belang van mitochondriën voor onze algehele gezondheid en welzijn. Helaas neemt de functionaliteit van mitochondriën af naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze verbanden en biedt hoop op verbetering door middel van bepaalde leefstijlfactoren en supplementen. 

Analemma Water is een veelbelovende ontwikkeling die de mitochondriale functie mogelijk kan verbeteren en ons kan helpen gezonder en vitaler te blijven, zelfs op latere leeftijd. Door ons bewust te zijn van het belang van mitochondriën en stappen te ondernemen om hun gezondheid te ondersteunen, kunnen we onze kansen op een lang en energiek leven aanzienlijk vergroten!

Meer achtergrond informatie?

WAT ONZE KLANTEN ERVAREN:

Analemma RVS Waterstaaf

Met deze staaf maak je al je dranken weer coherent!

Analemma Huis unit

Met deze unit heb je in een mum van tijd coherent water uit elke kraan.

Luxe Analemma Walnoten Waterstaaf

Met deze staaf (incl. luxe omhulling) maak je al je dranken weer coherent!

Analemma Tuin unit

Met deze unit heb je in een mum van tijd coherent water uit je tuinkraan.

Literatuurlijst

Alqahtani, T., Deore, S. L., Kide, A. A., Shende, B. A., Sharma, R., Dadarao Chakole, R., Nemade, L. S., Kishor Kale, N., Borah, S., Shrikant Deokar, S., Behera, A., Dhawal Bhandari, D., Gaikwad, N., Kalam Azad, A., & Ghosh, A. (2023). Mitochondrial dysfunction and oxidative stress in Alzheimer’s disease, and Parkinson’s disease, Huntington’s disease and Amyotrophic Lateral Sclerosis -An updated review. Mitochondrion, 71, 83–92. 

Kim, M., Mahmood, M., Reznik, E., & Gammage, P. A. (2022). Mitochondrial DNA is a major source of driver mutations in cancer. Trends in Cancer.

Lima, T., Li, T. Y., Mottis, A., & Auwerx, J. (2022). Pleiotropic effects of mitochondria in aging. Nature aging, 2(3), 199-213.

Liu, M., Lv, J., Pan, Z., Wang, D., Zhao, L., & Guo, X. (2022). Mitochondrial dysfunction in heart failure and its therapeutic implications. Frontiers in cardiovascular medicine, 9, 945142.

Scialò, F., Sinha, P., & Cottone, G. (2017). Mitochondrial dysfunction and oxidative stress in aging and age-related diseases. Frontiers in Genetics, 8, 1-12.

Stamerra, C. A., Di Giosia, P., Giorgini, P., Ferri, C., Sukhorukov, V. N., & Sahebkar, A. (2022). Mitochondrial Dysfunction and Cardiovascular Disease: Pathophysiology and Emerging Therapies. Oxidative medicine and cellular longevity, 2022, 9530007. 

Sun, N., Youle, R. J., & Finkel, T. (2016). The mitochondrial basis of aging. Molecular cell, 61(5), 654-666.

Wang, S. F., Tseng, L. M., & Lee, H. C. (2023). Role of mitochondrial alterations in human cancer progression and cancer immunity. Journal of biomedical science, 30(1), 61.

Yang, J. L., Weissman, L., Bohr, V. A., & Mattson, M. P. (2008). Mitochondrial DNA damage and repair in neurodegenerative disorders. DNA repair, 7(7), 1110-1120.