Het tweede brein:

De intrigerende wereld van darmgezondheid

Darmgezondheid: De sleutel tot een gezond brein, een sterk immuunsysteem en een gelukkiger leven?

Onze darmen, vaak beschouwd als ons ’tweede brein’, spelen een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Dit complexe systeem van de darmen is nauw verbonden met ons zenuwstelsel, met name de nervus vagus, die als een snelweg voor informatie fungeert tussen de hersenen en de darmen. Deze verbinding is essentieel voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties en het beïnvloeden van ons humeur en mentale gezondheid. In dit artikel leer je hoe je darmgezondheid, juist door deze belangrijke verbinding (de nervus vagus) zo belangrijk is voor je algemene gezondheid. En zo kan jij je eigen gezondheid weer wat meer in eigen hand nemen.

Nervus Vagus: brug van brein naar darmen

De nervus vagus:

De communicatie brug tussen hersenen en darmen

De verbinding tussen ons brein en onze darmen is fascinerend en complexer dan we vaak denken. De nervus vagus, de langste zenuw van het autonome zenuwstelsel, speelt een sleutelrol in de communicatie tussen de hersenen en de darmen (Dinan and Cryan, 2017). Deze ‘wandelende zenuw’ loopt van de hersenstam tot diep in de buikholte en vormt een tweerichtingsverkeer tussen het centrale zenuwstelsel en het maag-darmkanaal .

Deze zenuw reguleert verschillende lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering, ontstekingsreacties en stemming. Daarom is deze bidirectionele communicatie van cruciaal belang voor ons algehele welzijn. Wanneer de nervus vagus niet goed functioneert, kan dit leiden tot een verstoring van de darm-brein as en uiteindelijk tot chronische gezondheidsproblemen (Breit et al., 2018). Door het stimuleren van de nervus vagus, bijvoorbeeld door middel van diepe ademhaling, meditatie of neuriën, kunnen we de darmgezondheid en algehele welzijn bevorderen.

De impact van een verstoord microbioom op de darmgezondheid

Het is al langer bekend dat een ongezond of niet optimaal darmmicrobioom kan leiden tot een verstoring van de darmflora, wat op zijn beurt kan resulteren in een reeks gezondheidsproblemen. Een onevenwichtige darmflora kan leiden tot spijsverteringsproblemen, een verzwakt immuunsysteem, ontstekingen en zelfs stemmingsstoornissen. Het is essentieel om de diversiteit en balans van de darmbacteriën te behouden voor een optimale darmgezondheid (Thursby and Juge, 2017).

Het belang van Butyraat producerende bacteriën voor een gezonde darmflora

Naast de diversiteit van het hele darmmicrobioom, zijn de zogenaamde butyraat producerende bacteriën ook een enorm belangrijk onderdeel van een gezond microbioom. Deze bacteriën spelen een cruciale rol in de gezondheid van onze darmen en ons algehele welzijn (Marchesi et al. ,2016).

Butyraat is een kortketen-vetzuur dat door deze bacteriën wordt geproduceerd. Het dient niet alleen als brandstof voor de darmcellen, maar heeft ook anti-inflammatoire eigenschappen en kan de darmbarrière versterken. Bovendien stimuleert butyraat de productie van serotonine, wat positieve effecten heeft op ons humeur en cognitieve functies. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen met een tekort aan deze bacteriën vaak last hebben van depressieve klachten.

Het is daarom van groot belang om de groei van butyraat-producerende bacteriën in ons microbioom te bevorderen. Dit kan onder andere door te kiezen voor vezelrijke voeding, probiotica en een gezonde leefstijl. Daarnaast levert roomboter van nature al dit waardevolle vetzuur.

Microbioom van de darm

Analemma Water en geluidstherapie van InformationMedicine verhogen butyraat-producerende bacteriën!

In ons kleinschalige onderzoek hebben we aangetoond dat Analemma Water de hoeveelheid butyraat-producerende bacteriën kan verhogen en de diversiteit van het microbioom kan verbeteren. Beide factoren zijn belangrijk in het tegengaan van een ongezonde darmwand, die vaak het gevolg is van een ongebalanceerd microbioom.

Een andere opmerkelijke uitkomst was de pilotstudie die het effect van geluidstherapie van InformationMedicine onderzocht bij mensen. Ook hieruit bleek dat het bewust inzetten van (geluids)frequenties positieve effecten heeft op het microbioom en daarmee op het algehele welzijn. Voor meer informatie, klik hier.

De gevolgen van een lekkende darm:
Een kijkje in de impact van een ongezonde leefstijl

Een beschadigde darmwand, ook wel “lekkende darm” genoemd, kan leiden tot het binnendringen van ongewenste stoffen en deeltjes in de bloedbaan. Dit kan vervolgens een cascade van ontstekingsreacties en een overbelasting van het immuunsysteem veroorzaken (Camilleri et al., 2012). 

Een lekkende darm wordt in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsproblemen, variërend van spijsverteringsstoornissen (Fasano, 2020) en huidaandoeningen tot auto-immuunziekten (Mu et al., 2017). Bovendien kan de verbinding tussen de darmen en de hersenen via de nervus vagus ervoor zorgen dat deze ontstekingen ook effect hebben op de hersenen, wat kan leiden tot neurologische of mentale problemen (Carabotti et al., 2015). Het is daarom cruciaal om de darmbarrière gezond te houden en de onderliggende oorzaken van een lekkende darm aan te pakken.

Voeding en Leefstijl: Sleutelfactoren voor een gezonde darm

Een gezond dieet, rijk aan vezels, groenten, en gefermenteerde voedingsmiddelen, is essentieel voor het voeden van een gezonde darmflora. Het vermijden van bewerkt voedsel, suiker en kunstmatige toevoegingen kan helpen om de diversiteit van darmbacteriën te behouden. Daarnaast spelen factoren zoals genoeg zonlicht zien (liefst al bij zonsopgang), gronden (met blote voeten de grond aanraken), regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde darm.

Conclusie:
De intrigerende samenhang van darmgezondheid en welzijn

Darmgezondheid is een complex en fascinerend onderwerp dat een diepgaande invloed heeft op ons algehele welzijn. Door het begrijpen van de rol van de darmen als het ’tweede brein’, de belangrijke communicatiebrug tussen dit darmzenuwstelsel en de hersenen, het belang van een gezonde darmflora en daarmee het voorkomen of terugdraaien van een lekkende darm, kunnen we stappen ondernemen om onze darmgezondheid te verbeteren (Belkaid and Hand, 2014). Met de juiste voeding, leefstijlkeuzes en aandacht voor de nervus vagus, kunnen we streven naar een optimale darmgezondheid en een betere kwaliteit van leven.

Literatuurlijst

Belkaid, Y., & Hand, T. W. (2014). Role of the microbiota in immunity and inflammation. Cell, 157(1), 121-141.

Breit, S., Kupferberg, A., Rogler, G., & Hasler, G. (2018). Vagus nerve as modulator of the brain–gut axis in psychiatric and inflammatory disorders. Frontiers in psychiatry, 9, 44.

Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World journal of gastroenterology: WJG, 17(12), 1519.

Carabotti, M., Scirocco, A., Maselli, M. A., & Severi, C. (2015). The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. Annals of gastroenterology, 28(2), 203.

Camilleri, M., Madsen, K., Spiller, R., Van Meerveld, B. G., & Verne, G. N. (2012). Intestinal barrier function in health and gastrointestinal disease. Neurogastroenterology & Motility, 24(6), 503-512.

Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2017). The microbiome-gut-brain axis in health and disease. Gastroenterology Clinics, 46(1), 77-89.

Fasano, A. (2020). All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases. F1000Research, 9.

Marchesi, J. R., Adams, D. H., Fava, F., Hermes, G. D., Hirschfield, G. M., Hold, G., … & Hart, A. (2016). The gut microbiota and host health: a new clinical frontier. Gut, 65(2), 330-339.

Mu, Q., Kirby, J., Reilly, C. M., & Luo, X. M. (2017). Leaky gut as a danger signal for autoimmune diseases. Frontiers in immunology, 8, 598.

Thursby, E., & Juge, N. (2017). Introduction to the human gut microbiota. Biochemical journal, 474(11), 1823-1836.

Valles-Colomer, M., Falony, G., Darzi, Y., Tigchelaar, E. F., Wang, J., Tito, R. Y., … & Raes, J. (2019). The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression. Nature microbiology, 4(4), 623-632.

WAT ONZE KLANTEN ERVAREN:

Analemma RVS Waterstaaf

Met deze staaf maak je al je dranken weer coherent!

Analemma Huis unit

Met deze unit heb je in een mum van tijd coherent water uit elke kraan.

Luxe Analemma Walnoten Waterstaaf

Met deze staaf (incl. luxe omhulling) maak je al je dranken weer coherent!

Analemma Tuin unit

Met deze unit heb je in een mum van tijd coherent water uit je tuinkraan.